Vierailu Mäntsälän kartanossa 2.9.2021


Maj-Li Herlevi-Usva ja Hannu Heikkilä


Viimein voitiin toteuttaa kauan odotettu vierailu Mäntsälän kartanoon. Kauniiseen ja historiaa henkivään kotiinsa meidät oli ystävällisesti kutsunut kartanoa viidennessä polvessa emännöivä ja isännöivä Lea-Mi Herlevi-Usva ja Kalevi Usva.

Lea-Mi Herlevi-Usva kertoi kartanon mielenkiintoisesta historiasta 1600-luvun alkupuolelta alkaen. Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili kartanossa 3.4.1809 Porvoon valtiopäivien yhteydessä. Mika Valtarin romaani ja sen pohjalta tehty saman niminen elokuva (Tanssi yli hautojen, 1950) kertoo kartanon silloisen omistajan, maaherra Möllersvärdin, tyttären Ulrikan ja keisarin rakkaustarinan. Herlevin suvulle kartano siirtyi 1900-luvun alussa.
Maj-Li lausui kartanon historia-katsauksen päätteeksi tilaisuuteen hyvin sopivan runon "Vanha keinutuoli ".

Seniorien emännät Sirkka Päivärinta ja Satu Haarma olivat kattaneet maukkaan kahvipöydän ja sen antimien parissa juttua piisasi pöytäkunnittain pitkäksi aikaa.

Kahvittelun jälkeen Varpu Laisi esitti Helvi Herlevin kirjoittaman runon Kodin kuvakirja. Vierailu päättyi sään suosiessa ulkosalla järjestettyyn yhteislaulutilaisuuteen, jota johtivat Arvo Räsänen ja Kimmo Laine vankalla kokemuksellaan.  

Vierailu oli pitkään muistissa säilyvä kokemus. Kiitokset isäntäväelle Maj-Li Herlevi-Usva ja Kalevi Usva sekä kaikille muillekin vierailun järjestelyissä mukana olleille.