Kirjallisuuskerho

Kirjallisuuskerho kokoontuu lounasravintola Ellessä joka kuukauden toisena tiistaina klo 14.15

Tapaamisia ei järjestetä toistaiseksi koronan vuoksi.

Vetäjä ja lisätiedot:

Mirkku Koskenkanto, 0400 507 969, mirkku.koskenkanto@gmail.com

Senioreiden ja koulun yhteistyön mallia

Lukuviikko 5.-11.4.2021 oli lukutaidon teemaviikko tavoitteenaan nostaa esille ajankohtaisia kysymyksiä lukemisen ja lukutaidon ympärillä. Lukuviikon aikana kouluissa järjestettiin erilaisia lukuintoa sytyttäviä tapahtumia. Mäntsälän senioreille tarjoutuikin mahdollisuus osallistua lukuviikkoon yhteistyössä Hepolan koulun kanssa.

Mikä olisikaan teemaan sopivampaa kuin mummot lukemassa satua lapsille ? Mutta ajan hengen mukaisesti kukin mummo Teams-etäyhteydellä kotoaan ja lapset luokkatiloissa seuraamassa esitystä. Voiko se toimia käytännössä ? Vaatii jonkin verran ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta sekä mummoilta, opettajilta että koululaisilta toteuttaa tällainen produktio, vai mitä ?

Mutta kyllähän meidän mummomme uskaltavat ryhtyä toimeen. Kirjallisuuskerhon vetäjän Mirkku Koskenkannon ja kerholaisten Leila Heikkilä ja Eeva Isokääntä voimin satutuokio toteutettiin 9.4.2021 aamupäivällä. Koulun puolelta järjestelyistä vastasi erityisopettaja Sanna Maksimainen.

Kuuntelijat olivat Hepolan koulun luokilta 1 – 9, joten osallistujien ikähaitari sadun kuuntelemisen kannalta oli ” haastava”. Saduksi valittiinkin tuttu ja turvallinen ” Ruma ankanpoikanen ” ja sen lukeminen kesti noin 20 minuuttia. Satutuokio toteutettiin ilman mitään rekvisiittaa, musiikkia tai visuaalisia efektejä.

Satutuokion jälkeen kuulijoilla ja mummoilla oli hetki aikaa jutella etänä keskenään. Kysymys ” mitä kirjoja te luitte lapsena ollessanne ?” ja siihen saadut vastaukset osoittivat, että samat perusteemat nuoria lukijoita kiinnostavat vuosikymmenestä toiseen. 

Palaute koululaisilta oli positiivista ja rohkaisevaa  ;

    -kiva, että oli kolme eri lukijaa, toi vaihtelevuutta tarinaan
    -lukijat olivat hyviä lukemaan, oli ilo kuunnella
    -visuaalisuuden puute ei haitannut, päinvastoin, se antoi mielikuvitukselle
      tilaa
    -luokkaan laskeutui syvä rauha kuuntelun ajaksi

Myös koululta saatu palaute oli kannustavaa : ” Iso kiitos osallistumisestanne Hepolan koulun Lukuviikkoon! Satu Ruma ankanpoikanen toimi erittäin hyvin koulussamme.”

Kiitokset Mirkku, Leila ja Eeva esimerkillisestä senioritoiminnasta !!
Kiitokset Hepolan koululle, erityisopettaja Sanna Maksimaiselle ja Hepolan koululaisille tapahtuman järjestämisestä !!

Olisiko tässä mallia laajemmallekin yhteistyölle koulun ja senioreiden kesken ? 
Ainakin ensikokemus oli molemmin puolin positiivinen. Näinä aikoina kaikenlainen vaihtelevuus on tervetullutta sekä senioreiden että koululaisten arkeen.